Ai fost prins fara rovinieta? Iata cand iti va veni amenda acasa

Ai fost prins fara rovinieta? Iata cand iti va veni amenda acasa

Inalta Curte de Casatie si Justitie(ICCJ) a stabilit ca amenda pentru circularea fara rovinieta valabila sa fie comunicata soferului in maximum doua luni de la incheierea procesului verbal de contraventie, nu in cel mult doua luni de la savarsirea faptei, cum prevede legislatia acum.

Prin decizia nr. 43/2016 comunicata luni 21 noiembrie 2016, ICCJ doreste schimbarea legislatiei in privinta amenzilor pentru circularea pe drumurile publice fara rovinieta. Mai exact, amenda pentru aceasta contraventie trebuie sa ajunga la soferi in maximum doua luni de la data la care este incheiat procesul-verbal de contraventie, nu de la data la care este savarsita fapta.

Aceasta schimbare a fost decisa deoarece momentul savarsirii faptei si data incheierii procesului verbal pot fi diferite, mai ales cand camerele video sunt cele care inregistreaza circularea fara rovinieta, prin urmare amenda poate ajunge la sofer cu o intarziere considerabila, in unele cazuri, chiar si dupa 1 an.

„Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunica contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data constatarii contraventiei, interval pentru care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelasi vehicul”, scrie in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, aplicabila in ziua de astazi.

Paragraful din Ordonanta este oarecum interpretabil datorita faptului ca nu sunt precizari detalii suplimentare despre “data constatarii contraventiei” acesta fiind principalul motiv pentru decizia ICCJ de a comunica amenda in maximul doua luni de la incheierea procesului verbal de contraventie.

IMPORTANT: Decizia nr. 43/2016 va intra in vigoare doar dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

rovinieta-online

 sursa: Avocatnet.ro | foto: 4tuning.ro

Ți-ar putea plăcea și...

Ai ceva de adăugat?

Trebuie sa fii logat in pentru a comenta.