Temperatura din bord, indicata corect sau nu?

Temperatura din bord, indicata corect sau nu?

Cu siguranta multi soferi isi pun intrebarea „Indica corect temperatura in bordul masinii?”. Ei bine, din pacate nu te poti baza pe valoarea afisata in bord deoarece este influentata de temperatura asfaltului. 

Maşina nu are un termometru, ci un termistor, care, conform users.utcluj.ro, este o combinare a cuvintelor englezeşti „thermally sensitive resistor” (rezistenţă sensibilă termic).

Această denumire descrie cu exactitate funcţia de bază a dispozitivului şi anume aceea de-a avea o schimbare de rezistenţă electrică predictibilă în funcţie de orice schimbare a temperaturii sale absolute.

Adică nu e un termometru cu mercur, care în funcţie de diltarea sau contractarea lichidului, stabileşte o temperatură. El redă gradele Celsius din bord în funcţie de curentul electric din el, care e afectat de temperatură.

 La maşinile noi, acest termistor este în spatele grilei radiatorului, aproapte de asfalt. Astfel, el captează dogoarea de la asfalt, care are mai multe grade decât aerul cald din atmosferă. Numai seara, când se răcoreşte, temperatura e mai aproape de adevăr.

Aceleaşi erori de temperatură reală se pot întâmpla şi iarna, când termistorul poate înregistra un asfalt mai cald decât aerul mai rece.

 

sursa: promotor.ro

Foto: autostory.ro

Ți-ar putea plăcea și...

Ai ceva de adăugat?

Trebuie sa fii logat in pentru a comenta.